Marc

Implicit nemlineáris végeselem megoldó

Kategória:
A hetvenes évek elejétől fejlesztett Marc a világ első, kifejezetten nemlineáris feladatok megoldására írt, kereskedelmi célú végeselem szoftvere, amely a kilencvenes évek végétől tartozik az MSC termékcsaládjába.
A Marc általános célú szoftver, melynek tervezői nem ismertek megalkuvást, az akkurátus modellezéshez csaknem kétszáz elemtípust alkalmazhatunk, a beépített algoritmusokat számos ponton módosíthatjuk, egészíthetjük ki felhasználói szubrutinokkal. A pontosság és az általánosság iránti elkötelezettséget jellemzi a végeselem technológia határait feszegető, immár magasabbrendű és hexaéder elemek esetén is működő globális újrahálózás lehetősége, a rendkívül hatékony, analitikus felületábrázolással javított kontaktszámítás, vagy a megoldás sebességét nagyban növelő, az alkalmazot lineáris algebra mai élvonalába tartozó METIS algoritmus implementációja.

Mindezeknek köszönhetően a Marc olyan, más általános célú szoftverek által többnyire megoldhatatlan modellezési feladatok esetén is alkalmazható, mint például bonyolult szerkezetű, hiperelasztikus kompozitok vizsgálata, összetett technológiai folyamatok, így kovácsolás, forgácsolás szimulációja.

Kontakt analízis

A Marc rendkívül robusztus kontakt modellezési képességeinek köszönhetően gond nélkül elemezhetünk összetett problémákat. Figyelembe vehető akár az alkatrészek önmagukkal történő érintkezése vagy a súrlódás hatása is.

Nemlineáris anyagmodellek

A feladat igényeihez igazodva választható a Marc nemlineáris anyagviselkedést leíró modelljei közül. Sokféle típus közül választhatunk, például plasztikus, hipereleasztikus, anizotropikus modellek, vagy akár teljesen egyéni anyagtörvényt alkalmazó leírás is kreálható.

Tönkremenetel

Lehetőség van tönkremeneteli modellek alkalmazására, amelyek segítségével kiváló hatásfokkal megbecsülhető egy alkatrész üzem közbeni tönkremenetelének helye és oka.

Automatikus újrahálózás

Nagyobb pontosság érhető el az elemháló adott kritérium szerinti, futás közben történő újragenerálásával, ilyen kritérium lehet például alakváltozás vagy feszültség. Nagy alakváltozással járó problémák esetén nélkülözhetetlen ez a funkció

Warning: realpath(): open_basedir restriction in effect. File(/tmp) is not within the allowed path(s): (/web/simulex/simulex.hu/www:/web/temp/simulex.hu/www:/usr/share/php::) in /web/simulex/simulex.hu/www/wp-includes/functions.php on line 2119