Digimat

Nemlineáris anyagjellemző-modellező megoldás

Kategória:

Napjaink legfőbb kihívása, hogy a fém anyagú alkatrészeinket kompozit alapúra cseréljük, mellyel jelentős súlycsökkenést érhetünk el. Klasszikus tervező eszközökkel nem tudjuk pontosan leírni a kompozit anyag viselkedését, ezért megnövelt biztonsági tényezőt kell alkalmaznunk, ami többletanyag felhasználást eredményez.
Digimat program használatával a felhasználó teljes biztonsággal megtervezheti kompozit alkatrészét köszönhetően a pontos kompozit anyagjellemző leírásnak, így a kompozit anyagban rejlő lehetőségek 100%-osan kihasználhatóak.
A Digimat könnyen beilleszthető a szimulációs folyamatban, mintegy hidat képezve az alapanyaggyártók és a szerkezetmérnökök között.

Digimat 2018

Megjelent a legfrissebb Digimat változat, amely mind a szoftver anyagmodellező, mind az additív gyártás szimulációjára specializált komponenseiben számos újítással és frissítéssel szolgál.
A legmarkánsabb változás a Digimat RP modul tekintetében történt:
– Az RP teljesen új kezelőfelülettel áll a felhasználók rendelkezésére, amely egy újragondolt workflow vonalát követve könnyebbé és gyorsan elsajátíthatóvá teszi a szoftver használatát mindenki számára.
– Kibővült a felhasználható fröccsöntés szimulációs eredmények sora, az új verzióval vizsgálható szálhosszúság eloszlás, összecsapási vonalak, térfogati szálsűrűség eloszlás, és maradó feszültségek hatása.

Az újítások sorából szintén kiemelkedik a Digimat additív gyártás vizsgálatát segítő készletének jelentős bővülése. A Digimat FE modul már képes a gyártás folyamán nélkülözhetetlen támaszokra jellemző különböző felépítésű rácsszerkezetek modellezésére, így a támaszszerkezet anyagjellemzőként vihető tovább a workflow további lépéseihez. Támasz tönkremenetelének modellezésével és kamrahőmérséklet modellezéssel bővült a Digimat AM modul. A Digimat RP számos újdonságainak egyike az additív gyártással készült alkatrészek szerkezeti analíziséhez tartozó workflow alkalmazása, amely során figyelembe vehetjük az additív gyártási paramétereket, alapanyagokat és egyéb, analízshez szükséges jellemzőket.
A 2018-as verzióval hivatalossá vált az e-Xstream és a Stratasys partnerviszonya, megtalálhatók a Stratasys alapanyagai és gépei a Digimat AM és RP megoldásokban.

digi_mf200

Digimat-MF

A Digimat-MF Mean-Field homogenizálási technológia segítségével meghatározhatjuk a többfázisú kompozit anyagok nemlineáris viselkedését.
Digimat-MF egy felhasználóbarát mikromechanikai anyagmodellező szoftver. A felhasználó definiálja az egyes fázisokat(mátrix és erősítő anyag), mikrostruktúra leírását(erősítő anyag súlya, mérete, formája, stb) és a terhelést. Az eredmény pedig a többfázisú kompozit anyag viselkedését leíró függvények lesznek.

digi_fe200
Digimat-FE

A Digimat-FE egy végeselem alapú homogenizáló szoftver, mely RVE (representative volume element) módszer segítségével meghatározza a többfázisú kompozit anyag nemlineáris viselkedését. Végeselem modellként definiálja a kompozit anyag mikrostrutúráját, melyet számos anyag közül választhatunk, mint például műanyag, gumi, acél, grafit, stb.
A Digimat-FE a mikrostruktúra hálójának elkészítéséhez és a modell számításához a saját beéptett hálózóján és megoldója mellett képes külső eszközökkel, pl. Marc, Ansys vagy Abaqus rendszerekkel együttdolgozni.

digi_mx200
Digimat-MX

A Digimat-MX (Material eXchange) egy kompozit anyag-adatbázis, mely segítségével előkészíthetünk, lementhetünk és biztonságosan megoszthatunk Digimat anyagmodelleket az alapanyag-gyártók és a végfelhasználók között vagy egyszerűen a cégen belül. Anyagmodell visszamodellezése mérési adatokból.

digi_cae200
Digimat-CAE

Digimat-CAE megteremti a Digimat anyagmodell, a fröccsszimulációs és szilárdsági szimulációs szoftverek közötti kapcsolatot. Grafikus felhasználói felület segítségével gyorsan és könnyedén használhatjuk a Digimat által kínált anyagmodelleket.

Támogatott fröccsöntés-szimulációs rendszerek: Moldflow, Moldex3D stb.

Támogatott FEA kódok: Marc, MSC Nastran, Abaqus, ANSYS, Hypermesh, LS-DYNA, PAM-CRASH stb.

digi_map200
Digimat-MAP

A Digimat-MAP egy 3D-s szoftver, amivel fröccsöntés-szimuláció eredményeképpen az alkatrészben lévő szálorientáció, maradó feszültség és hőmérséklet átadható az optimálisan felépített FEA hálóra.

digi_hc200
Digimat-HC

Digimat-HC (Honey comb) szendvicsszerkezetek hajlító és síkbeli nyíró vizsgálatainak modellezésére szolgál, mellyel a kiváltható a fizikai tesztelés.
Pontos eredményt adó, egyszerűen kezelhető szoftver, melynek használatához nem kell rendelkeznünk mikromechanikai vagy végeselem modellezési tapasztalattal.
A szoftver figyelembe veszi a szendvicsszerkezet belső magját valamint a külső felület mikrostruktúráját.

digi_rp200
Digimat-RP

A Digimat-RP (Reinforced Plastics) egyszerű és hatékony megoldás szálerősített műanyag alkatrészek tervezésére, mely a gyártási folyamatot és a nemlineáris végeselem analízist hidalja át. Digimat-RP figyelembe veszi a fröccsöntés során kialakult szálorientációt. A négy lépésből álló munkafolyamat segítségével egyszerűen és gyorsan definiálható a szimuláció.
Munkafolyamat lépései:
– FEA modell importálása
– Anyagmodell kiválasztása
– Gyártási folyamat hozzárendelése a FEA modellhez
– FEA modell frissítés és kapcsolt analízis futtatása

Támogatott fröccsöntés-szimulációs rendszerek: Moldflow, Moldex3D stb.

Támogatott FEA kódok: Marc, MSC Nastran, Abaqus, ANSYS, Hypermesh, LS-DYNA, PAM-CRASH stb.

digi_va200
Digimat-VA

A Digimat-VA (Virtual Allowance) egy integrált megoldás vitruális próbatestek egyszerű és hatékony vizsgálatára. Kombinálja a multi-scale modellezési technikát, a repedésterjedés analízist, a nem-lineáris végeselem vizsgálatot, a sztohasztikus módszereket és automatikus eredménykiértékelést, ezáltal egy teljesen testreszabott eszközt kínál laminált kompozik probatestek szimulációjára.


Digimat-AM

A Digimat-AM (Additive Manufacturing) a Digimat műanyag alapú additív gyártásra specializált modulja. Segítségével nyomon követhetjük egy nyomtatás folyamatát, és még a tervezési fázisban felismerhetők a nyomtatási folyamat hibái. Vizsgálható pl. az alkatrész vetemedése, a hőmérséklet viszonyok, a maradó feszültségek. Ezek elemzésével rengeteg idő spórolható meg a valós nyomtatások és mérések minimális szükségessége miatt.

Warning: realpath(): open_basedir restriction in effect. File(/tmp) is not within the allowed path(s): (/web/simulex/simulex.hu/www:/web/temp/simulex.hu/www:/usr/share/php::) in /web/simulex/simulex.hu/www/wp-includes/functions.php on line 2119