Adams Machinery

Mechanikai hajtásrendszerek komplett dinamikai vizsgálata

Kategória:

Az Adams/Machinery eszköztára segítségével gépelemek és komplett rendszerek funkcionális virtuális prototipusai építhetők fel. Közvetlenül az Adams/View környezetben, testreszabott modulok segítségével hozhatjuk létre rövid idő alatt mechanikai hajtásainkat. A modulokban szereplő gépelemek, hajtások együttesen is használhatók, lehetővé téve olyan funkcionális prototípusok építését, amelyekkel már a tervezés korai szakaszában lehetőség nyílik összetett mérnöki szerkezetek dinamikai tulajdonságainak részletes vizsgálatára, optimalizálására.

mach_gear200

Fogaskerékmodul (Gear)

Azoknak a mérnököknek készült, akik a fogkapcsolatok viselkedésének egész rendszerre vonatkozó hatását vizsgálják. Külső és belső, egyenes és ferde fogazású hengeres fogaskerekek és kúpkerekek vizsgálatára nyílik lehetőség. Egy varázsló segítségével komplett bolygóműveket is egyszerűen létrehozhatunk. A kerekek kapcsolódását különböző szintű érintkezési feltételekkel vizsgálhatjuk. A legegyszerűbb esetben a kerekek analitikus kapcsolatban vannak, a sebesség, a fogerő és a foghézag értékét a rendszer nagyon gyorsan kiszámolja, de ebben az esetben a súrlódás hatását nem vesszük figyelembe. Eggyel magasabb szintet kiválasztva a rendszer akár három fogpár egyidejű érintkezését is kiszámítja analitikusan, evolvensfüggvény alapján, figyelmbe véve a súrlódási és kontaktfeltételeket, de mindezt 2D-ben. A legrészletesebb vizsgálat 3D-s érintkezésen alapszik, amellyel valós foghézagok számíthatók, figyelembe véve a rendszer más egységeinek játékából adódó esetleges tengelytávváltozást, részletes eredményeket biztosítva a rendszer dinamikai viselkedéséről.

mach_belt200

Szíjmodul (Belt)

Azok munkáját segíti, akik a szíjhajtásrendszerek áttételi viszonyának, erőjátékának, dinamikai tulajdonságainak számításával és a teljes rendszer hatékonyságára gyakorolt hatásuk vizsgálatával foglalkoznak. A tesreszabott felhasználói felületen egyszerűen építhetjük fel a hajtásláncot: a szíjtárcsák és az álló vagy adott pályán mozgó szíjfeszítő görgők megadása után lapos, ék-, ékbordás (poly-v) és fogasszíjak közül választhatunk. A varázsló segítségével tetszőlegesen rendelhetünk erőt vagy nyomatékot a tárcsákhoz. A Gear modulhoz hasonlóan itt is különböző részletességű számítások között válaszhatunk, az egyszerű analitikus sebességszámítástól kezdve a teljesen részletes kalkulációig, amelynek során a szíj egymással adott merevséggel összekapcsolt 3D-s szegmensekből épül fel, és a rendszer a tárcsák és szegmensek közötti érintkezési erőt számítja. A vizsgálat eredményeként rendelkezésre állnak a hajtás dinamikai jellemzői, részletes erőjátéka.

mach_chain200

Láncmodul (Chain)

A lánchajtások tervezésében, dinamikai vizsgálatában, optimalizálásában válik a mérnökök hasznos eszközévé. Kétféle láncípus vizsgálható: a hagyományos görgős és az úgynevezett csendes működésű vagy fogaslánc. A Chain modul működése hasonlít a Beltéhez: a varázsló segítségével először a lánckerekek és -feszítők helyét és méreteit, majd a lánc fajtáját és nyomvonalát adjuk meg, végül a hajtott keréken működtetni kívánt szögsebesség-, illetve nyomatékprofilt definiáljuk. A lánc szemeit síkbeli és térbeli elemekkel modellezhetjük. Az egyes láncszemek, illetve a láncszemek és a lánckerék fogai közötti kapcsolatot lineáris és nemlineáris kompliancia (inverz merevség) függvényel adhatjuk meg, lehetővé téve a minél valósághűbb modellezést. A számítások eredményeként a lánchajtás minden egyes elemének dinamikai viselkedése, ugyanakkor a hajtásrendszer működésének hatékonysága is nyilvánvalóvá válik.

mach_bearings200

Csapágymodul (Bearing)

Aligha képzelhető el összetett gépipari berendezés csapágyak nélkül, éppen ezért jelent a tervezésben nagy segítséget a csapágymodul. Egyszerűbb, gyorsabb vizsgálatokhoz analitikus kapcsolatokként is definiálhatjuk a csapágyainkat. Részletes számításokhoz a terület specialistájaként számon tartott KISSsoft AG, az MSC Software technológiai partnere jóvoltából a Bearing modulban nyolc csapágygyártó cég 14 különböző alaptípusának több mint 24000 csapágyából, valamint 120 feletti olaj- és zsírbázisú kenőanyagból választhatunk. A szimuláció során a rendszer minden egyes lépésnél nemlineáris csapágymerevséget számít a tengely állásának és sebességének megfelelően. A számítás végeredményeként rendelkezésünkre állnak a csapágyerők a működési folyamat minden aspektusát figyelembe véve, valamint a csapágyak várható élettartama az ISO/TS 16281 alapján.

mach_cable200

Kábelmodul (Cable)

A kábelmodul segítségével könnyen és gyorsan modellezhetünk és vizsgálhatunk kábellel működő hajtásrendszereket. Lehetőség nyílik a kábel rezgésének és a kábelben ébredő feszültéség számítására. Nagy segítséget nyújt a felhasználónak a tárcsát érő terhelés időbeni lefutásnak számítása, mely eredmény kifáradási analízishez használható. Vizsgálhatjuk a kábel megcsúszásának illetve nyúlásának hatását a hajtásrendszer egészére nézve.

mach_motor200

Elektromotor-modul (Electric Motor)

Az elektromotor-modul lehetőséget ad a mérnökök számára, hogy egyszerűen és pontos eredményeket kapva vizsgáljanak elektromotoros hajtásokat, anélkül hogy nyomatékot bonyolult függvényekkel vagy szubrutinokkal vezérelnénk. A felhasználó különböző motortípusok és modellezési technikák közül választhat. Alkalmazható DDC motor, DC kefe nélküli motor, léptetőmotor vagy AC szinkronmotor. A motor nyomatéka vezérelhető Easy5 vagy MATLAB Simulink által is. Számítható a hajtásrendszer meghajtásához szükséges motor mérete. Elemezhető a motornyomaték ütésének hatása valamint precíz pozícióvezérlés is végezhető a modul segítségével.

mach_cam200

Vezértárcsa modul (Cam)

A vezértárcsa modul használatával egyszerűen és gyorsan tervezhetünk vezértárcsás hajtásrendszereket. Mechanizmus mozgásának és a vezértárcsa alakjának rendkívül gyors változtatása mellett lehetőség nyílik a mozgás optimalizálására gyorsulás minimalizálása vagy maximalizálása mellett. Adott mozgás leírásához könnyen létrehozhatjuk a hozzá tartozó vezértárcsa profilját. Különböző alakú vezértárcsák közül választhatunk: tárcsás, hengeres vagy egyoldalú hornyolt.

Warning: realpath(): open_basedir restriction in effect. File(/tmp) is not within the allowed path(s): (/web/simulex/simulex.hu/www:/web/temp/simulex.hu/www:/usr/share/php::) in /web/simulex/simulex.hu/www/wp-includes/functions.php on line 2119