A feladat során egy néhány mm átmérőjű fúvókán 10 bar nyomású térből lövell ki a vízsugár egy útjában álló ferde felületre.

A holnap áramlástani szimulációs szoftverének kikiáltott XFlow rendszert fejlesztő spanyol Next Limit Technologies cég egyik technikai munkatársával Magyarországon folytatott beszélgetésből kiderült, hogy nemzetközi szinten a felhasználók irányából egyre nagyobb az igény a többfázisú áramlások modellezésére, ami egybecseng a hazai tapasztalattal.

Az XFlow nemrégiben egy új, a korábbinál robosztusabb „multiphase” megoldót kapott, ami korábbi számítási eredményekkel összevetve jelentős sebesség- és stabilitásnövekedést mutat. Az új megoldó lehetőséget teremt a további fejlesztésekhez, három (pl. levegő, víz, olaj), vagy akár több fázis együttes vizsgálatára is.

Az XFlow rendszert az egyik hazai cég olyan fejlesztésekhez tervezi bevezetni, melynél a szabadsugaras áramlás, a víz és a levegő fázis együttes vizsgálata a cél. Az erre való felkészülés során született a feladat, melynek során egy néhány mm átmérőjű fúvókán 10 bar nyomású térből kilövellő vízsugár és egy útjában álló ferde felület találkozását vizsgálták.

A CAD modell létrehozását nem számítva a szimulációs modell előkészítése mindössze pár perc, a számítás ideje néhány óra volt.

Warning: realpath(): open_basedir restriction in effect. File(/tmp) is not within the allowed path(s): (/web/simulex/simulex.hu/www:/web/temp/simulex.hu/www:/usr/share/php::) in /web/simulex/simulex.hu/www/wp-includes/functions.php on line 2099